Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából

Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából
Szerző: RODICA OANTĂ-MARGHITU, DANI JÁNOS
Ár: 1700 Ft
ISBN: 9786155560125
Kiadó: DÉRI MÚZEUM
Megrendelem
A tudományos ismeretterjesztő kiadvány az "Aurul şi argintul al României / Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából" című kiállítás debreceni Déri Múzeumban történt bemutatásához készült.
Az 1065 db tárgyat tartalmazó tárlat a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum (MNIR) szervezésében és 31 romániai megyei múzeum kincseinek felhasználásával valósult meg. A mai Románia területén az aranyművesség kezdeti időszakától (a Kr.e. V. évezred második felétől) a késő antik-kora középkori időszakkal bezárólag (Kr. u. 6-7. század) előkerült legfontosabb, leglátványosabb és legértékesebb arany és ezüstkincsek kerültek bele mind a kiállításba, mind a kiállításban bemutatott tárgyi anyagból összeállított magyar nyelvű katalógusba egyaránt. Ez a különleges válogatás egészen egyedülálló, rendkívül látványos módon került bemutatásra; nem véletlen, hogy mindez nemzetközileg is komoly érdeklődést váltott ki.
A román anyag kiegészítéseként, arra reflektálva a Déri Múzeum saját leleteiből is bemutatásra került egy 5 korszakot (rézkor; bronzkor-vaskor; római császárkor; gepidák; korai avarok) reprezentáló válogatás, mely "Kiegészítés" cím alatt helyett kapott a katalógusban is.
A katalógus rövid, közérthető szövegekkel és kitűnő minőségű képekkel járul hozzá 5000 év ötvössége történetének megismeréséhez.